Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013



                      Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι

Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι


Υλικά

Για 6-8 άτομα

6 κουταλιές της σούπας ασβέστη
6 κουταλιές της σούπας ξινό
3 κιλά ζάχαρη
1 μεγάλη κολοκύθα λευκή για γλυκό
10 λίτρα νερό

 

 

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και με ένα μαχαιράκι ή με ειδικό εργαλείο κόβουμε μικρές μπάλες που να ζυγίζουν όλες μαζί περίπου τρία κιλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 5 λίτρα νερό και διαλύουμε μέσα τον ασβέστη, κατόπιν ρίχνουμε μέσα τις κολοκύθες και τις αφήνουμε για 3 ώρες.

Όταν τις βγάλουμε, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε μέσα σε διάλυμα που έχουμε κάνει με πέντε λίτρα νερό και πέντε κουταλιές της σούπας ξινό.
Τις αφήνουμε μισή ώρα. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τρία ποτήρια νερό και τη ζάχαρη.

Όταν η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τις μπάλες που έχουμε βγάλει από το ξινό και τις έχουμε τρυπήσει με μία ψιλή βελόνα.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει ένα τέταρτο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα.

Τότε το ξαναβράζουμε και μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ξινό για να μη ζαχαρώσει.
Στο τέλος αρωματίζουμε το γλυκό με μερικά φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια και το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου