Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το έτρωγαν και στην αρχαιότητα;

Τα παγωτά ήταν το ίδιο δημοφιλή όπως σήμερα και στην αρχαιότητα. Τον 5ο π.Χ αιώνα οι Έλληνες πουλούσαν στην αγορά της Αθήνας παγωτά σε σχήμα κώνου, φτιαγμένα από χιόνι, μέλι και φρούτα. Οι Πέρσες επίσης είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να διατηρούν τον πάγο και να γεύονται τα δικά τους παγωμένα επιδόρπια το καλοκαίρι. Αλλά και ο Νέρωνας είχε τη συνταγή του: έβαζε να του φέρνουν χιόνι από  τα βουνά, το οποίο αναμίγνυε με φρούτα.

Πρωτότυπες (και ενίοτε αηδιαστικές) παγωμένες γεύσεις

Στην εποχή μας οι γεύσεις των παγωτών απέχουν κατά πολύ από τις παραδοσιακές. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, για να κάνουν εντύπωση, κάποιοι παρασκευαστές ανά τον κόσμο τις έστρεψαν προς την πιο αηδιαστική εκδοχή τους. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες, καίτοι διαπρέπουν τεχνολογικά, με τις γεύσεις των παγωτών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Γιατί ποιος θα φάει ένα παγωτό φτιαγμένο από ψάρι, χταπόδι, καλαμάρι, βοδινή γλώσσα και θα πει «Γεια στα χέρια σας»;  Ή από γλυκοπατάτα ή τηγανητή μελιτζάνα, καβούρι, καλαμπόκι, ρύζι, γαρίδα, χέλι, φτερούγα κοτόπουλου, κάκτο, καρχαρία, φάλαινα, στρείδι, φύκι, μετάξι,  μαύρη μπίρα, τουλίπα, άνθη κερασιάς, οχιά, παγωμένο σκόρδο…;

Οι 6 πιο παράξενες γεύσεις παγωτού στην Αμερική, σύμφωνα με το Reader’s Digest:
  • Guinness με κρέμα γάλακτος και μπίρα Guinness.
  • Bacon με παγωτό βανίλια και μπουκίτσες μπέικον.
  • Lobster με παγωτό βουτύρου και κομμάτια αστακού.
  • Akutak  (Αλάσκα) με ζωϊκό  λίπος σε μορφή κρέμας, βατόμουρα, ζάχαρη και βραστό ψάρι.
  • Μεξικάνικη σοκολάτα με παγωτό σοκολάτα, Κalhua, κανέλα, ξηρούς καρπούς και στιγμιαίο καφέ.
  • Breakfast bash με παγωτό καρύδι, σιρόπι σφένδαμου, κομμάτια από τηγανίτα, γαλλικό τοστ και ζάχαρη άχνη.

1 σχόλιο: