Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Τα γλυκα, μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στην ανθρώπινη ιστορια, έχουν θέση σε όλες τις σημαντικες γιορτες, αποτελώντας πλεον παράδοση, που διαφερει απο τόπο σε τόπο. Τα Χριστουγεννα,Το Πάσχα αλλα και σε αλλες γιορτες ολα τα σπίτια, τα χαζαροπλαστια και οι φούρνοι είναι γεμάτοι λαχταριστές λιχουδιές που βάζουν σε πηρασμό μικρούς και μεγάλους.

Τα πιο συνηθισμένα Χριστουγεννιατικα γλυκα στη χώρα μας ειναι οι κουραμπιεδες και τα μελομακαρονα. Επιπλέον το εορταστικό τραπέζι στολίζεται με δίπλες, κουλουρακια βουτυρου, μπακλαβα, γκανταιφι, ισλι, εργολαβους, γαλακτομπούρεκο και φυσικα τη χριστουγεννιατικη παραδοσιακη βασιλοπιτα βασιλοπιτα.

 Στην Αγγλία τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι η παραδοσιακή Πουτίνγκα για καλή τύχη, τα Ταρτάκια γεμιστά με ξερά φρούτα,καθώς και τα Gingerbread Men Cookies, δηλαδή μπισκότα με τζίντζερ έχουν την τιμητική τους.
 Οι Γάλλοι έχουν τα αγαπημένα τους εορταστικά επιδόρπια που είναι
η τούρτα Mont Blanc, με κάστανα και σαντιγύ, και ένα κέικ-κορμός ονομαζόμενο Buche de Noel, που έχει σχήμα κούτσουρου.
 Στην Γερμανία το γλυκό κέικ Stollen,
γεμιστό με φρούτα (ξερά κατά προτίμηση) και μπαχαρικά,που μοιάζει με φρατζόλα.
Τα μαλακά μπισκότα Lebkuchen με τζίντζερ, αμύγδαλα και σταφίδες
παίρνουν και αυτά θέση στο εορταστικό τραπέζι, 
μαζί με το παγκοσμίου φήμης Gingerbread House.
Οι Ιταλοί έχουν πολλά γλυκίσματα τις μέρες αυτές,
το γνωστό σε όλους Panetone ,ένα τσουρέκι ζυμωμένο με ρούμι και ξερά φρούτα,
το Pandro, αφράτο κέικ με άχνη ζάχαρη, και το Pinoccate, γλύκισμα από κουκουνάρια και ζάχαρη, άκρως παραδοσιακό.
Στην Ισπανία τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι παραδοσιακά.
Το Roscon de Reyes, που είναι ένα κέικ με ζαχαρομένα φρούτα, 
το Tonico de cielo, παραδοσιακό γλυκό της Ανδαλουσίας που μοιάζει με την μουσταλευριά, τα Turron, παραδοσιακά μαντολάτα με μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλα,και, τέλος, Τρούφες με Μπράντυ.
Στην κρύα Αυστρία τα επιδόρπια και έδώ είναι πολλά, 
αρχίζουμε από Ψωμί με το Τζιντζερ, γλυκιες κρεπες με γεμιση κρεμας, σος καραμελας και βερικοκου
,και καταλήγουμε στο απόλυτο σοκολατένιο πειρασμο το Sacher Torte.
Οι Δανοί με την σειρά τους έχουν το Risalamande,
 που είναι μια πουτίγκα με ρύζι με σάλτσα κερασιών ή φράουλας!!
Στην Πορτογαλία έχουμε το Bolo Rei,
είναι ένα μαλακό στρογγυλό κέικ με σταφίδες , καρύδια , και ζαχαρωμένα φρούτα,
και τα Azevias, ένα γλύκισμα από γλυκοπατάτα πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα!!        Στην Ολλανδία τα Oliebollen
τα παραδοσιακά κέικ γεμιστά με σταφίδες
και πασπαλισμενα με άχνη ζάχαρη παίρνουν θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι,
μαζί τους και τα μπισκότα Speculoos.
Κουραμπιέδες

Υλικά:
κουραμπιέδες about woman.gr  Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλύκαΓια 30-32 κομμάτια
1 ποτήρι βούτυρο γάλακτος
2 ½ ποτήρια αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και ψιλοκομμένη
800 γραμ. ζάχαρη άχνη
Λίγο ανθόνερο
1 κρόκο αυγού (προερετικα)
¼ του κουταλιού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
βάζετε το βούτυρο στο μίξερ, αφού πρώτα το έχετε λιώσει μέσα ½ φλιτζάνι ζάχαρη, τον κρόκο του αυγού και το δουλεύετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ανθόνερο, τα κομμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλετε, τους αραδιάζετε στο ταψί και τους ψήνετε για 20 περίπου λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ψηθούν τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Μελομακάρονα

Υλικά:
Μελομακάρονα about woman.gr 1 Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλύκα½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
Από ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα
4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι και ζυμώνετε το μίγμα. Το ραντίζετε με γάλα. Ζυμώνετε ελαφρά με το υπόλοιπο αλεύρι και πλάθετε τα μελομακάρονα. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Βράζετε επί 3 λεπτά το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφαιρείτε τον αφρό από το σιρόπι και το ρίχνετε στα μελομακάρονα πριν κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".
 Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου).


Τα Πασχαλινά γλυκά αν και είναι πολυ λιγότερα από τα Χριστουγεννιάτικα έχουν την ίδια θέση στις καρδίες όλων και είναι το ίδιο απολαυστικά.Στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες τα κυριότερα γλυκά που διακοσμούν το πασχαλινό τραπέζι είναι τα κουλουράκια, τα τσουρέκια καθως και τα σοκολατένια αυγα.
Στη Σαντορίνη οι νοικοκυρές φτίχνουν Μελιτίνια, γλυκό με χαρακτηριστική αλλα όχι έντονη γεύση.
Παραδοσιακό γλυκό της Πολωνίας είναι το Mazurek.



1 σχόλιο:

  1. για μελομακάρονα και κουραμπιέδες αλλά και πολλά κατεψυγμένα γλυκά βρίσκω στο https://www.papa-pastry.com/el

    ΑπάντησηΔιαγραφή