Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΚΡΕΠΑ....................




κρέπα είναι μία πολύ λεπτή τηγανίτα που συνήθως γίνεται από αλεύρι σίτου.  Η λέξη είναι Γαλλικής προέλευσης, που απορρέει από τη Λατινική crispa, που σημαίνει κατσαρά.


Στη Γαλλία. οι κρέπες σερβίροντας παραδοσιακά στο Candlemas που γιορτάζεται τη μέρα που προηγείται της σαρακοστής  δηλαδή μια μέρα πριν από την αρχή της νηστείας ( η αντίστοιχη τσικνοπέμπτη για τα ελληνικά έθιμα ).
Η κατανάλωση της κρέπας την παραμονή της σαρακοστής σημαίνει κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αυγά , γάλα, ζάχαρη πριν από τη περίοδο της νηστείας. Η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε η πεποίθηση πως αν κάποιος κρατώντας ένα τηγάνι με μία κρέπα πετώντας την στον αέρα και ξαναπιάνοντας την κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα χρυσό κέρμα, τότε τον χρόνο που τρέχει θα γινόταν πλούσιος.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κρέπες παραδοσιακά καταναλώνονται την Καθαρή Τρίτη ( Shrove Tuesday ) που επίσης είναι γνωστή ως Pancake Tuesday. Η μέρα αυτή συνδέεται και αυτή με τη παραμονή της σαρακοστής και πραγματοποιούνται παραδοσιακοί αγώνες τηγανίτας ( λίγο ποιο χοντρές από τις γνωστές κρέπες )
Ο ποιο διάσημος αγώνας είναι αυτός που γίνεται στο Olney του Buckinghamshire ο οποίος ξεκίνησε το 1445. Οι διαγωνιζόμενοι που κατά παράδοση είναι γυναίκες, μεταφέρουν ένα τηγάνι με κρέπα προσπαθώντας  να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού πετώντας τη κρέπα στον αέρα και ξαναπιάνοντας τη. Η παράδοση αναφέρει ότι κάποτε μία νοικοκυρά στο Olney απασχολημένη στη κουζίνα της φτάνοντας τηγανίτες ξεχάστηκε και ακούγοντας τις καμπάνες για την προσέλευση των πιστών στην εκκλησία άρχισε να τρέχει με το τηγάνι στα χέρια για να προλάβει.


Οι κρέπες συνήθως είναι δύο ειδών: οι γλυκές κρέπες (sucrées crêpes) που παρασκευάζονται με  αλεύρι σίτου και οι αλμυρές που ονομάζονται galettes (salées crêpes) οι οποίες παρασκευάζονται με ένα τύπο αλευριού που ονομάζεται φαγόπυρο και δεν περιέχει γλουτένη. Το όνομα "galette" προήλθε από τη λέξη "Galet", που στα γαλλικά σημαίνει βότσαλο, δεδομένου ότι οι πρώτες  gallettes ψήθηκαν σε ένα θερμαινόμενο στη φωτιά βότσαλο.
Ακόμα υπάρχουν οι  Mille crêpeς οι οποίες είναι Γαλλικά κέικ που αποτελούνται από πολλά στρώματα κρέπας. "Mille" σημαίνει «χίλια», υπονοώντας τα πολλά στρώματα κρέπας. Τέλος ένα πρότυπο κρέπας είναι η κρέπα κρέπα Suzette, μια κρέπα που παρασκευάζεται με  τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ η οποία συνήθως φλαμπάρεται κατά την παρουσίαση.


Για την προέλευση του πιάτου έχουν δημοσιευτεί διάφορες εκδοχές.

Αυτές αναφέρουν ένα ατύχημα στη κουζίνα που είχε σαν αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η κρέπα αφού έπεσε επάνω λικέρ με αποτέλεσμα να φλαμπαριστεί.
Το ατύχημα αυτό συνδέεται πάντα με το όνομα του Henri Charpentier που αναφέρεται άλλοτε ως  Maitre του  Monte Carlo's Caféé de Paris περί τα τέλη του 19ου αιώνα, άλλοτε ως προσωπικός  σεφ του John Rockefeller (1839 - 1937) ο οποίος ήταν αμερικανός βιομήχανος, φιλάνθρωπος και ένας από τους ισχυρότερους & πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και άλλοτε ως βοηθός σερβιτόρου πάλι στο Monte Carlo's Caféé de Paris, που θεωρείται και επικρατέστερη εκδοχή λόγω το ότι αυτό δημοσιεύτηκε στην αυτοβιογραφία του Henri Charpentier.
Οι αναφορές για την προέλευση της ονομασίας της κρέπας suzette  συμφωνούν  ότι το παραπάνω ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια προετοιμασίας σερβιρίσματος κρέπας στον  Πρίγκιπα της Ουαλίας και μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο τον VII του οποίου το όνομα της συντρόφου του ήταν Suzette.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου