Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της σοκολάτας


θετικές επιπτώσεις


Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η σοκολάτα βοηθάει στην έκκριση των 
χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που μας κρατούν ήρεμους, μειώνουν το άγχος και 
τις καταθλιπτικές τάσεις. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με τη μείωση της πίεσης του 
αίματος, με ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, με δράση ενάντια στον επίμονο 
βήχα και με τη γέννηση πιο χαρούμενων μωρών, εφόσον καταναλώνεται κατά τη 
διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, 
σίδηρο, χαλκό, καφεΐνη και βιταμίνη Ε.
Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητές της οφείλονται στο κακάο, που 
περιέχει η σοκολάτα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – γνωστά 
για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Η σκούρα σοκολάτα 
(υγείας) περιέχει λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο, απ' ότι η γάλακτος 
ή η λευκή, γι' αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή.
Οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες επιδρούν ευεργετικά στην καρδιά και την 
αρτηριακή πίεση και ευνοούν την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Το κακάο περιέχει 
επίσης μαγνήσιο, που προλαμβάνει την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η 
σοκολάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, που 
χαρίζουν ενέργεια και αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του 
οργανισμού και το μεταβολισμό των κυττάρων. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος της 
σοκολάτας το λαμβάνουμε τρώγοντας μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% 
κακάο, που δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή κορεσμένα λίπη.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση και δρα 
αντικαταθλιπτικά, γιατί περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης (ουσία που 
επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα), οι οποίες αποβάλλουν το στρες και διεγείρουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν τρώμε σοκολάτα απελευθερώνονται από τον 
εγκέφαλο οι ουσίες ενδορφίνη και σεροτονίνη, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και 
βελτιώνουν τη διάθεση.
Η πνευματική διέγερση που προκαλεί η σοκολάτα σχετίζεται με την περιεκτικότητά 
της σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη, η δράση των οποίων είναι όμοια με αυτήν των 
οπιούχων και της καφεΐνης.
Φιλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια 
της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ευτυχισμένων και ζωηρών 
μωρών.
Στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας το 2009 παρουσιάστηκαν 
συμπεράσματα βρετανών επιστημόνων, τα οποία ανέφεραν τη θετική επιρροή που 
έχει η κατανάλωση σοκολάτας στους μαθητές. Συγκεκριμένα, βοηθά στην επίλυση 
μαθηματικών προβλημάτων, αλλά και στη μείωση της κούρασης σε δραστηριότητες 
που απαιτούν συγκροτημένη σκέψη.
Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς 
ασθενείς
• Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική 
δράση (Imperial College του Λονδίνου).
• Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.
• Η σοκολάτα συμβάλλει στη μακροβιότητα.


Αρνητικές επιπτώσεις 



Η σοκολάτα για πολλά χρόνια θεωρήθηκε ένοχη για οδοντικά προβλήματα, ακμή στο 
πρόσωπο, κεφαλαλγίες, αύξηση της χοληστερόλης και πρόκληση παχυσαρκίας. Οι 
επιστημονικές έρευνες βέβαια δε σταμάτησαν ποτέ, μιας και τα συμπεράσματα μέχρι 
και σήμερα είναι πολλές φορές αντικρουόμενα.
Όσον αφορά τα οδοντικά προβλήματα, όπως η τερηδόνα, φαίνεται ότι κύρια αιτία 
είναι συνολικά η διατροφή και η ευπαθής οδοντοστοιχία και όχι αποκλειστικά η 
σοκολάτα. Εξάλλου, η σοκολάτα λόγω των λιπαρών της λιώνει πιο εύκολα στο στόμα 
και μένει στα δόντια για μικρότερο διάστημα σε σχέση με άλλα γλυκά. Παράλληλα, η 
σοκολάτα γάλακτος αποτρέπει τη μετατροπή των σακχάρων σε οξέα, ενώ το 
ασβέστιο και το φώσφορο που περιέχει ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών.
Και για την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο οι περισσότερες έρευνες δεν ενοχοποιούν 
κάποιο συστατικό της σοκολάτας.
Οι κατηγορίες για την αρνητική σχέση της σοκολάτας με τη χοληστερόλη μοιάζουν να 
μην αποδεικνύονται στην πράξη. Όντως, κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες της 
σοκολάτας είναι λιπαρά, όμως ο συνδυασμός των λιπαρών ουσιών δεν επηρεάζει 
αρνητικά τα λιπίδια του αίματος.
Να πούμε επίσης, ότι η σοκολάτα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη, η 
οποία προκαλεί σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού, γι’ αυτό και θεωρείται υπαίτια για κεφαλαλγίες. Ωστόσο, και εδώ τα συμπεράσματα είναι 
αντικρουόμενα.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας της 
Ιταλίας σχετικά με την ποσότητα των ευεργετικών αντι-οξειδωτικών που 
απορροφούνται στον οργανισμό μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και 
σοκολάτας γάλακτος παρατηρήθηκε, ότι η κατανάλωση σοκολάτας χωρίς γάλα 
αύξανε κατά 20% το επίπεδο των αντι-οξειδωτικών ουσιών στο αίμα. Το συμπέρασμα 
λοιπόν ήταν, ότι το γάλα, όταν περιέχεται στη σοκολάτα ή καταναλώνεται 
ταυτόχρονα με αυτή, εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση των αντι-
οξειδωτικών ουσιών (π.χ. οι κατεχίνες) που υπάρχουν στη σοκολάτα, άρα αποτρέπει 
τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η κατανάλωσή της σε μικρές ποσότητες.
Τέλος να πούμε, ότι είναι αλήθεια πως η σοκολάτα εκτός από ωφέλιμες για τον 
οργανισμό ουσίες έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Όμως θα είναι άδικο να 
θεωρήσουμε, ότι το να τρώει κανείς σοκολάτα προκαλεί παχυσαρκία. Η αυξημένη 
κατανάλωση σοκολάτας (κυρίως σοκολάτας γάλακτος) σε μεγάλες ποσότητες μπορεί 
να συμβάλλει σε πρόκληση παχυσαρκίας, γι’ αυτό θα σας συμβουλεύαμε να 
προτιμάτε τη σοκολάτα υγείας και να καταναλώνονται μικρές ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου