Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκό σταφύλι

Γλυκό σταφύλι  
ΥΛΙΚΑ
• 3 ½ κιλά μαύρο σταφύλι
• 900 γρ. ζάχαρη
• 1 ½ κιλό νερό
• 1 λεμόνι (μόνο τη φλούδα)
• Μερικά πολύ τρυφερά αμπελόφυλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε τα τσαμπιά του σταφυλιού, που πρέπει να είναι ώριμο και γερό. Με το ψαλίδι ξεχωρίζουμε τις ρόγες, κόβοντάς τες από το τσαμπί και αφήνοντάς τους μόνο 1 χιλιοστό κοτσανάκι (θα πρέπει να ζυγίζουν 3 κιλά).
2. Τις απλώνουμε πάνω σε ένα πανί και τις βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσουν, για μια ώρα περίπου.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη και μια φλουδίτσα λεμο-νιού. Τα βράζουμε δύο λεπτά και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν.
4. Τοποθετούμε με προσοχή τις ρόγες στα βάζα, απομακρύνοντας εκείνες που η φλούδα τους έχει κομματιαστεί. Σε κάθε βάζο προσθέτουμε μια φλουδίτσα λεμονιού και δύο καλά καθαρισμένα αμπελόφυλλα. Αδειάζουμε πάνω στις ρόγες το σιρόπι μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Κλείνουμε ερμητικά τα βάζα και τα αποστειρώνουμε για 15-20 λεπτά.
5. Τα διατηρούμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου